Keert uw uitvaartverzekering wel voldoende uit?

Veel Nederlanders die jaren geleden een uitvaartverzekering hebben afgesloten, gaan er vaak onterecht vanuit dat hun nabestaanden daarmee de gehele uitvaart kunnen betalen. Maar omdat de prijzen flink omhoog zijn gegaan, lukt dat lang niet altijd.

De gemiddelde kosten van een uitvaart bedroegen in 2009 ongeveer € 5.500. Inmiddels is dat al gestegen naar zo’n € 7.000. Als deze prijsontwikkeling doorzet, dan kost een uitvaart over twintig jaar al snel € 11.500!

Natura- of kapitaalverzekering
Uitvaartverzekeringen zijn er in twee hoofdvormen: de naturaverzekering en de kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering levert of verzorgt de verzekeraar de diensten en materialen die nodig zijn bij de uitvaart. In de meeste gevallen moet u gebruik maken van een uitvaartondernemer die een contract heeft met de verzekeringsmaatschappij. Die levert vaak alleen de basisonderdelen van een uitvaart. Voor extra’s moet u meestal bijbetalen.

Bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar de nabestaanden een vooraf afgesproken bedrag uit. Het voordeel hiervan is dat u vrij bent in alle keuzes die met de uitvaart samenhangen, zoals de uitvaartondernemer, de locatie en -in het geval van crematie- het crematorium. Zowel bij een natura- als een kapitaalverzekering kunt u ervoor kiezen om elke maand premie te betalen of een bedrag ineens te voldoen. Dit laatste heet een koopsomverzekering.

Wat kunt u doen?
Verwacht u dat uw uitvaartverzekering niet meer voldoende aansluit bij uw wensen? Dan is het verstandig om nu vast na te denken over de vraag hoe u dat oplost. Er zijn meerdere mogelijkheden:

  1. Aanvullende uitvaartverzekering
    U verzekert zichzelf met een aanvullende uitvaartverzekering. U betaalt dan een bedrag ineens (koopsom) of een maandelijkse premie. Hoe jonger u bent, hoe lager de premie of inleg die u moet betalen.
  2. Overlijdensrisicoverzekering
    U sluit een op zichzelf staande overlijdensrisicoverzekering (ORV). Het nadeel hiervan is dat een ORV altijd een einddatum heeft. Overlijdt u of uw partner na die datum, dan keert de verzekering niets uit.
  3. Sparen
    U spaart zelf voor uw uitvaart. Dat kan op een gewone spaarrekening, door middel van banksparen of met een (uitvaart)deposito.

Beste oplossing
Wat voor u de beste oplossing is, hangt af van veel variabelen, zoals uw leeftijd, uw gezinssituatie en uw box 3-vermogen. Als experts op het gebied van financiële vraagstukken helpen wij u graag om alles in kaart te brengen. Neem dus gerust contact met ons op.05-08-2019
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top