Zelf pensioensparen kan slim zijn

Vier grote pensioenfondsen zijn bang dat ze volgend jaar moeten korten op de pensioenen. Het gaat om ambtenarenfonds ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) en PME en PMT, twee pensioenfondsen voor de metaalsector.

In het begin van het jaar hebben de fondsen als gevolg van de coronacrisis minder verdiend op hun beleggingen. Gelukkig is die inkomstenbron aan een goed herstel bezig. Maar helaas is ook de rente weer verder gedaald. Daardoor hebben de fondsen op papier niet of net voldoende geld om aan al hun verplichtingen te voldoen.

Dekkingsgraad
Het is dus goed mogelijk dat ze volgend jaar minder hoge pensioenen kunnen uitkeren. Die kans is bij het ABP en bij PFZW het grootst. Momenteel hebben die een dekkingsgraad van iets meer dan 85%, terwijl dat 90% moet zijn.

Eigen pensioenpotje
Ook in de toekomst kan de hoogte van de pensioenen onder druk blijven staan. Daarom is het vaak slim om een eigen pensioenpotje op te bouwen. Dat kan bijvoorbeeld door pensioensparen of met een lijfrente. Over het algemeen geldt: hoe vroeger u daarmee begint, hoe voordeliger het is en/of hoe meer inkomen u in de toekomst heeft.

Belastingvoordeel
Heeft u in de laatste zeven jaar geen of weinig pensioen opgebouwd? Dan kunt u waarschijnlijk fiscaal aantrekkelijk sparen. U moet dan wel reserveringsruimte hebben. Op deze pagina kunt u uitrekenen of dit voor u geldt.

Wanneer u reserveringsruimte heeft, mag u (een deel van) de premies aftrekken bij uw aangifte IB en betaalt u dus minder belasting. Als u met pensioen gaat, moet u wel belasting betalen over de uitkering. Maar vaak is dit een lager percentage dan u nu betaalt.

Stel uw vraag gerust
Wilt u meer weten over de mogelijkheden die u heeft om zelf voor uw pensioen te sparen? Vraag het ons dan gerust. Neem contact met ons op voor het vinden van de juiste oplossing voor uw situatie.24-07-2020
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top